Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Als starter een huis kopen: hoe doe je dat?

et komt steeds vaker in het nieuws: als starter is het lastig om een huis te kopen. Zeker als je alleen bent. Toch hoeft het helemaal niet zo onmogelijk te zijn als vaak geschetst wordt. Als starter, en ook als alleenstaande starter, is het zeker mogelijk om een huis te kopen. Wij geven je graag een aantal tips voor het kopen van een huis als starter.

Een eerste huis kopen als starter: wat moet ik weten?

Misschien wil je graag uit huis of woon je nu in een gehuurde kamer of appartement en ben je toe aan iets groters. Je wil, als starter, je eerste huis gaan kopen! Je denkt misschien dat dit begint bij het zoeken naar huizen, maar dat is misschien niet zo slim. Dan kan het namelijk voorkomen dat je verliefd wordt op een huis dat je helemaal niet kan betalen! Reken daarom eerst uit wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Dit kun je online doen, maar je kunt het ook specifiek uit laten rekenen door een hypotheekadviseur. Als je een huis wil kopen als starter, is het sowieso slim om hulp in te schakelen van een hypotheekadviseur. Die kan je namelijk haarfijn uitleggen hoe het kopen van een huis werkt en waar je allemaal op moet letten. Maar tot die tijd, hebben wij ook een paar tips voor je.

Tips voor starters die een eerste huis willen kopen

Hoe kom je nu als starter aan een eerste huis? Wij geven je graag een aantal tips:

  • Sparen! Je hebt steeds meer eigen geld nodig als je een huis wil kopen. De maximale hypotheek die je mag afsluiten, daalt namelijk. In 2018 krijg je nog maar 100% van de waarde van je huis aan hypotheek. Dat betekent dat bijvoorbeeld eventuele kosten koper voor je eigen rekening komen, waarbij je toch al snel aan 10.000 euro moet denken. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.
  • Bekijk de mogelijkheden van financiering. Gaat het voor jou nog lang duren voordat je aan die 10.000 euro zit? Zoek dan eens uit of er andere mogelijkheden zijn om bijkomende kosten zoals de kosten koper te kunnen financieren. Misschien kun je bij je ouders aankloppen, maar als je liever zelfstandig bent kun je bijvoorbeeld eens controleren of ze in de gemeente waarin jij wil wonen een starterslening bieden.
  • Beperk je zoektocht niet te veel. Daarmee bedoelen we: heb niet te veel eisen! Natuurlijk wil je een huis kopen waar je lekker kunt wonen, maar probeer bijvoorbeeld ook eens buiten het centrum van een stad te kijken. Daar zijn de huizenprijzen vaak een stuk lager en moet je alleen een stukje fietsen om naar het centrum te komen. Het is wel belangrijk om te weten wat je eisen zijn, bijvoorbeeld een bepaald aantal slaapkamers of een apart toilet. Zo weet je in ieder geval wat je wel en niet wil.

Als alleenstaande starter een huis kopen

Ben je de liefde van je leven nog niet tegengekomen, dan moet je als alleenstaande starter een huis kopen. Dat kan de boel wat vermoeilijken, maar dat hoeft niet. Met twee inkomens kun je natuurlijk een duurder huis kopen, maar dat betekent niet dat je als alleenstaande starter geen huis kunt kopen. Laat in dit geval ook uitrekenen wat je aan maximale hypotheek kunt krijgen en ga op zoek! Kijk dan vooral naar huizen in dorpen en buiten de stad, waar de prijzen vaak een stuk lager zijn. Als alleenstaande starter een huis kopen is dus zeker mogelijk!

Een huis kopen met een startershypotheek

Als je als starter eenmaal een huis hebt gevonden dat je graag wil kopen, dan is het tijd voor de daadwerkelijke financiering. Sommige banken bieden namelijk een startershypotheek aan. Dit is een hypotheek met een speciale regeling voor starters, zodat het voor hen makkelijker is om een huis te kopen. Wat die speciale regeling precies is, hangt af van de bank. Bij sommige banken mogen je ouders bijvoorbeeld garant staan voor een hypotheek en bij andere banken mag je wat meer lenen dan normaal zou mogen. Bekijk dus goed met uw makelaar in Roosendaal wat de mogelijkheden zijn als je als starter een huis wil kopen!