Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Huis verkopen met een vraagprijs of een vanaf-prijs?

Wanneer u uw huis gaat verkopen, moet u met heel veel zaken rekening houden. U wil natuurlijk dat uw huis zo snel mogelijk verkocht wordt, maar wel tegen een goede prijs. U wil geen verlies lijden en een zo goed mogelijke prijs bepalen. Tegenwoordig is er nog een andere mogelijkheid dan een vraagprijs vaststellen, namelijk uw huis aanbieden met een vanaf-prijs. Wat is dit precies en wat is voor u de beste keuze?

Wat is een bieden-vanaf-prijs?

Wanneer u ervoor kiest om uw huis te verkopen met een vanaf-prijs, dan stelt u een minimumprijs voor uw woning vast. Deze prijs wordt gehanteerd om kopers te interesseren voor uw woning en hen zover te krijgen dat ze uw woning komen bezichtigen. Vanuit de bezichtiging beginnen de onderhandelingen altijd vanaf deze vanaf-prijs. Het is belangrijk om te weten dat de vanaf-prijs niet de prijs is waarvoor u het wil verkopen; dat ligt meestal hoger. U bepaalt zelf wat deze vanaf-prijs is en u bepaalt zelf of u akkoord gaat met een bod, waarbij u niet verplicht bent om aan de hoogste bieder te verkopen. Bieders weten niet wat andere mensen geboden hebben, en moeten dus gaan “gokken” om de hoogste prijs te hebben.

De voordelen van het verkopen van uw huis met een vanaf-prijs

De voordelen van het verkopen van uw huis met een vanaf-prijs zijn redelijk duidelijk:

  • U loopt als verkoper geen risico, want u bepaalt zelf met welk bedrag u akkoord gaat
  • Het verkoopproces kan enorm verkort worden
  • Door de lagere vanaf-prijs (die is meestal lager dan een verkoopprijs) valt uw woning op bijvoorbeeld Funda in een breder zoekprofiel en komen mensen dus eerder bij uw woning terecht
  • Vaak verkoopt u uw woning uiteindelijk voor een hogere prijs dan met een vraagprijs. Het biedsysteem spoort geïnteresseerden namelijk aan om andere geïnteresseerden voor te blijven door een hoger bod uit te brengen.

De nadelen van een vanaf-prijs

Natuurlijk heeft het aanbieden van uw huis met een vanaf-prijs ook nadelen, zoals:

  • Uw huis komt wel bij meer mensen in de zoekresultaten van Funda terecht die dat bedrag als maximum hebben ingesteld, maar kunnen vaak niet meer dan dat betalen
  • Een vanaf-prijs kan ook de indruk wekken dat u tevreden bent met dat bedrag, waardoor mensen wellicht niet meer willen bieden. Echter weet de ervaren huizenzoeker wel dat de bedoeling is dat er meer geboden wordt dan de vanaf-prijs.
  • Er is meer kans dat de verkoop, na het tot een akkoord komen van de verkoopprijs, toch misloopt. Wanneer de woning verkocht voor bijvoorbeeld 20.000 euro meer dan waarvoor het getaxeerd wordt, moet de koper dit gat zelf opvullen, omdat in 2018 de koper nog maar 100% van de waarde van de woning als hypotheek kan krijgen. Dit kan niet elke koper en niet elke koper heeft daar van tevoren over nagedacht.

Wanneer kiest u voor een vraagprijs en wanneer voor een vanaf-prijs?

Het verkopen van uw woning met een vaste vraagprijs heeft ook zo zijn voordelen. U laat zich hiermee als verkoper namelijk niet meteen in de kaarten kijken; potentiële kopers hebben namelijk niet zo duidelijk een idee wat het minimumbedrag is wat u voor de woning wil krijgen. Ook zijn er veel potentiële kopers die bieden op een huis met een vanaf-prijs erg vervelend vinden en daardoor liever gaan voor een huis met een vraagprijs. Wanneer u moet kiezen voor een vraagprijs of een vanaf-prijs, hangt erg af van uw woning, de gewildheid, de tijd die u heeft en de ruimte in de markt. Van der Eijken Makelaardij adviseert u graag over deze beslissing zodat uw woning snel verkocht kan worden. Ook advies nodig? Neem dan contact met ons op!