Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Uw huis verkopen in 2019: hier moet u op letten

Het nieuwe jaar is net begonnen en wellicht heeft u grote plannen voor 2019, zoals het verkopen van uw huis. De huizenmarkt is constant in beweging, en de regels omtrent het verkopen van huizen en het aanvragen van hypotheken alles wat daarbij komt kijken veranderen mee. Elk jaar zijn er weer veranderingen. Wilt u in 2019 uw huis verkopen? Dan leest u hier alles wat u daarover moet weten.

De huizenmarkt in Brabant in 2019

Het is altijd moeilijk om voorspellingen te doen over de huizenmarkt en de daarbij horende prijzen. Hoeveel de prijzen omhoog of omlaag gaan, is natuurlijk ook afhankelijk van het soort huis en de locatie van het huis. De woningmarkt is krap, dat is een ding wat zeker is. Dat blijft in West-Brabant en in 2019 ook nog wel even zo. De gemiddelde prijs voor een koopwoning ligt in Nederland nu op zo’n 288.000 euro. In West-Brabant zien we nog wel wat verschillen, zo ligt die prijs in Breda wat hoger met zo’n 291.000 euro, maar in de regio Roosendaal – Bergen op Zoom ligt deze wat lagen met 234.000 euro. Dat verschil heeft vooral te maken met dat mensen uit de Randstad die naar Brabant komen, snel naar Breda gaan, waardoor er daar veel meer vraag is dan aanbod. In de regio Roosendaal – Bergen op Zoom is dat minder het geval. Dat zorgt er ook weer voor dat een huis in deze regio gemiddeld langer te koop staat dan een huis in de regio Breda.

Overdrachtsbelasting en hypotheekrente in 2019

De overdrachtsbelasting is al een tijdje verlaagd naar 2%. Gezien de overdrachtsbelasting in de kosten koper valt, is dit er prettig voor huizenkopers. Veel mensen willen deze verlaging niet mislopen, het kan namelijk erg veel geld schelen. De verlaging van de overdrachtsbelasting draagt dan ook zeker bij aan de vraag naar huizen, waardoor de huizenprijzen weer stijgen. Daarnaast was de hypotheekrente in 2018 historisch laag. In 2019 wordt verwacht dat zich dit doorzet, maar wel iets zal stijgen. In de loop van 2019 wordt verwacht dat deze verder zal stijgen, gezien het aantrekken van de economie. Wanneer u dus graag uw huis wil verkopen in 2019, is het slim om dit in het begin van het jaar te doen, terwijl de hypotheekrente nog laag is. Veel potentiële kopers zullen daar namelijk nog van willen profiteren! Daarnaast komen er in 2020 nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek, wat vaak een punt van discussie is. Zij die er nog van willen profiteren, zorgen er zeker voor dat ze in 2019 een hypotheek afsluiten.

2019: een gunstig jaar voor huizenverkopers

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat 2019 een goed jaar wordt voor de huizenverkoper. Het zal in deze krappe woningmarkt zeker niet moeilijk worden om uw huis snel te verkopen. Maar waar een huis verkocht wordt, wordt vaak ook een huis gekocht. Wanneer u dus van plan bent om in 2019 uw huis te verkopen, gaat u waarschijnlijk ook een nieuw huis kopen met uw makelaar in Roosendaal. Waar u dan op moet letten, leest u volgende maand.