Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Waar moet u op letten als u een huis wilt kopen?

U wilt graag een huis kopen. Maar waar begint u? Hoeveel kost een huis kopen eigenlijk? Hoe vind ik mijn droomhuis? Heb ik een startkapitaal nodig als ik een huis wil kopen? Allemaal vragen die naar boven komen als u graag een huis wil kopen. Wij helpen u graag bij het vinden van uw droomhuis. Niet alleen door voor u als makelaar in Roosendaal op zoek te gaan, maar ook door u alle informatie te geven die u nodig hebt. Wij vertellen u graag waar u op moet letten als u een huis wilt kopen.

Zet uw wensen en eisen op een rij

Als u een huis gaat kopen, dan is het belangrijk dat u van tevoren weet waar uw huis precies aan moet voldoen. Hoe specifieker u uw wensen voor u heeft, des te makkelijker is het om een huis te vinden dat bij u past. Hoeveel slaapkamers wilt u bijvoorbeeld hebben? Wenst u een tuin op het zuiden of wilt u een huis dat in het centrum ligt? Op deze manier kunt u alle mogelijke huizen filteren en weet u wat wel en wat niet bij u past. Echter is het wel belangrijk dat uw wensen- en eisenpakket niet te vol wordt, want dan kan het juist weer moeilijker worden om het juiste huis te vinden. Het kan namelijk ook lonen om eens bij huizen te kijken die niet aan iedere wens voldoen. Zo kunt u of zien wat u echt niet wilt, of het huis kan u eens verrassen. Daarnaast is het ook slim om te bedenken op welke wensen u bereid bent om in te leveren.

Het financiële plaatje: hoeveel kost een huis kopen eigenlijk?

Als de wensen- en eisenpakket compleet is, wordt het toch echt tijd om te kijken naar het financiële plaatje. Laat allereerst berekenen hoe hoog uw maximale hypotheek kan zijn op basis van uw inkomen, en baseer daarop de maximale kosten die u kwijt wil zijn aan een woning. Er zijn natuurlijk veel sites op internet waarop u uw maximale hypotheek kunt berekenen, maar de ervaring leert dat het slim is om dit toch bij een specialist te laten doen. U zal merken dat u dan vaak op een ander bedrag uitkomt, wat vaak positiever voor u uitvalt. Houd dit bedrag in uw achterhoofd wanneer u op zoek gaat naar het een nieuwe woning.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig als ik een huis wil kopen?

Vroeger was het nog mogelijk om 106% van uw woningwaarde te lenen. Dat is inmiddels niet meer het geval. Tegenwoordig is dit nog maar 100% en dat betekent dat u eigen geld nodig hebt als u een huis wilt kopen om de overige kosten te dekken. Aan bijkomende kosten bent u vaak namelijk al zo’n 5% van de woningwaarde kwijt. U betaalt namelijk meer voor een huis dan alleen de koopsom. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekadvies, taxaties en het opmaken van de hypotheekakte door de notaris. Koopt u een huis kosten koper, dan moet daar overdrachtsbelasting, notariskosten voor de eigendomsakte en de inschrijving bij het Kadaster nog bij opgeteld worden. U hebt ook startkapitaal nodig voor de waarborgsom. De waarborgsom kunt u zien als een soort aanbetaling waarmee u bij de verkoper aangeeft dat u de woning ook echt kunt betalen. In de meeste gevallen is dit ongeveer 10% van de woningwaarde. Na het kopen van een huis bent u natuurlijk nog niet klaar. Vindt u bijvoorbeeld de badkamer of de keuken niet mooi? Dan wilt u deze natuurlijk verbouwen. Houd ook rekening met deze kosten bij het kopen van een huis.

Hulp bij het zoeken van een huis

Vindt u het maar lastig om zelf op zoek te gaan naar een woning, dan kunt u natuurlijk altijd een makelaar zoals Van der Eijken Makelaardij inschakelen. Wij kunnen voor u op zoek gaan naar uw droomhuis. Heeft u uiteindelijk een huis gevonden dat u graag wil kopen, dan kunnen wij de uiteindelijke koopakte opstellen, leiden we de oplevering in goede banen en kunnen we bemiddelen bij hypotheekaanvragen en het notarieel transport. En dat terwijl we u altijd op de hoogte houden van de stand van zaken, zodat u weet waar u staat maar minder tijd kwijt bent! Wilt u graag meer informatie over het inschakelen van een aankoopmakelaar, neem dan gerust contact met ons op.