Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Waarom het kopen van een huis verstandiger kan zijn dan huren

Een huis kopen of een huis huren, wat is nou beter? Dat is een veelgestelde vraag, en natuurlijk verschilt het antwoord per situatie. In deze blog leggen we uit dat het kopen van een huis helemaal niet duurder hoeft te zijn dan het huren van een huis. Ook bespreken we een aantal situaties, zoals het kopen van een huis als starter en het kopen of huren van een huis op latere leeftijd.

Moet ik een huis kopen of huren?

Zoals we net al noemden, verschilt het per persoon en per situatie of het kopen of het huren van een huis verstandiger is. Er zijn een aantal vragen die u kunnen helpen bij het maken van die keuze. Weet u zeker waar u voor langere tijd wil wonen? Kunt u een hypotheek krijgen met uw inkomen? Hoe veel zekerheid wilt u hebben? En wat wilt u uitgeven aan wonen? Zo is een huurwoning een stuk makkelijker als u het fijn vindt om ongebonden te zijn en snel te kunnen verhuizen, terwijl een koopwoning er juist voor zorgt dat u vermogen opbouwt met uw huis. Het is dus verstandig om goed na te denken welke zaken precies belangrijk zijn voor u.

Wat is goedkoper; kopen of huren?

Veel mensen denken onmiddellijk dat een huis huren goedkoper is dan een huis kopen. Maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. De huurprijzen stijgen namelijk elk jaar weer, terwijl de prijzen van koophuizen momenteel vrij gunstig zijn. De maandelijkse lasten van een koper kunnen tegenwoordig zelfs lager zijn dan de maandelijkse lasten van een huurder! Natuurlijk scheelt het of u een sociale huurwoning zoekt of een huurwoning in de vrije sector. Huurprijzen van sociale huurwoningen liggen een stuk lager, maar hiervoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Verhuurders in de vrije sector hebben veel meer vrijheid om de huurprijzen zelf te bepalen, waardoor de huurprijzen vaak torenhoog zijn. Het kan dus zeker goedkoper zijn om een huis te kopen dan een huis te huren.

Kopen of huren; de voor- en nadelen

Een huis kopen heeft bepaalde voordelen boven het huren van een huis. Natuurlijk bent u een stuk flexibeler als u een huis huurt en wordt onderhoud voor u betaald, maar er zitten ook een aantal grote voordelen aan het kopen van een huis. Zoals hierboven al werd aangegeven, zijn er bepaalde strenge eisen om in aanmerking te komen voor sociale huurwoningen. De prijzen van vrije sectorwoningen zijn erg duur, waardoor kopen goedkoper uit kan vallen. Bovendien bouwt u vermogen op met uw woning. Waar het geld bij huren als het ware wordt “weggegooid”, is dit bij kopen zeker niet het geval. Daarnaast heeft u bij het kopen van een huis stabiele maandlasten, terwijl huurprijzen elk jaar kunnen stijgen. Bij het kopen van een huis kunt u een bepaalde constructie kiezen, of u nou elke maand precies hetzelfde wil betalen, of wat meer aan het begin of aan het einde. En als u de hypotheek heeft afbetaald, is het echt uw huis. U heeft geen maandelijkse woonlasten meer en er blijft geld over voor leuke dingen. En houdt u van klussen? Klussen in een koophuis zorgt ervoor dat uw woning meer waard wordt, terwijl u hier bij een huurhuis niks aan heeft. Wel moet u rekening houden met het feit dat uw rente kan veranderen na de rentevaste periode en dat u reparaties en onderhoud zelf moet betalen.

Kopen of huren als starter

Als starter is het belangrijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Zo willen starters vaak vrijheid om nog makkelijk te kunnen verhuizen bij een nieuwe baan of omdat ze bijvoorbeeld nog op wereldreis willen gaan. Ook kunnen starters vaak geen hypotheek krijgen of vinden ze het fijn als de huisbaas opdraait voor kosten aan onderhoud en reparaties. In deze gevallen is huren ideaal voor starters. Maar als u toe bent aan een permanente oplossing, een huis dat echt van u is, u niet verwacht om snel weer te verhuizen, invloed wil uitoefenen op uw maandlasten, huren weggegooid geld vindt en een hypotheek kunt krijgen, dan is het kopen van een huis wellicht de betere keuze.

Kopen of huren op latere leeftijd

Ook bij het huren of kopen van een huis op latere leeftijd zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo bent u bij het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Op deze manier weet de bank zeker dat de lening nog zal worden terugbetaald. Een voordeel van het kopen van een huis op latere leeftijd is dat u dit huis helemaal naar wens kunt verbouwen, terwijl dit bij een huurhuis vaak maar beperkt mogelijk is. Deze waardevermeerdering is voor u, en bovendien is er een groot aanbod in koopwoningen. Wel is het mogelijk dat u of uw kinderen een schuld overhouden bij de verkoop van uw koopwoning als de woning in waarde daalt. Ook moet u rekening houden met onderhoud en reparaties.