Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Wat is een goed openingsbod voor een huis?

Wilt u graag een huis kopen en heeft u een huis gezien waar u zichzelf wel ziet wonen? Dan is het tijd om een bod te doen. Maar hoe weet u nu wat voor bod u moet doen? Wat is nu echt een goed openingsbod voor een huis? Wanneer komt u echt in aanmerking voor het huis? In dit blog leest u er alles over.

Hoe hoog moet het openingsbod voor het huis zijn?

Hoe hoog het openingsbod voor een huis moet zijn, hangt natuurlijk volledig van het huis af. U wil graag de nieuwe bewoner worden van het huis, daarom is het belangrijk dat het openingsbod niet te laag is. Natuurlijk gaat het om grote bedragen en is het ook niet handig als het openingsbod te hoog is. Wanneer u begint met een te laag openingsbod, wekt dit natuurlijk weinig sympathie op bij de verkopende partij en zullen de onderhandelingen waarschijnlijk niet soepel gaan.

Er zijn genoeg kopers die juist een erg hoog openingsbod doen, bijvoorbeeld omdat ze weten dat er nog veel meer gegadigden zijn de interesse hebben in een huis. Dit gebeurt natuurlijk vaak wanneer er sprake is van een vanaf-prijs. Het gevaar hiervan is dat uw hoge bod geaccepteerd wordt en dat uiteindelijk blijkt dat de woning een stuk minder waard is dan dat u geboden heeft. Uw hypotheek is maximaal 100% van de waarde van de woning, dus alles wat daarboven zit moet u dan zelf betalen.

Maar, wat is dan wel een goed openingsbod?

Oké, niet te hoog en niet te laag dus. Maar wat is dan wel een goed openingsbod? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Door achter een aantal van deze factoren te komen, kunt u ongeveer inschatten wat een goed openingsbod is. Zorg er altijd eerst voor dat u weet wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen, zodat u weet hoe ver u kunt gaan bij het bieden op een huis. Wanneer u dat weet, kunt u de volgende stappen ondernemen om achter het juiste openingsbod te komen:

  • Vraag de waarde van de woning op bij het Kadaster. Hierin staan ook de verkoopprijzen van de huizen die in de laatste maanden in de buurt verkocht zijn. Het geeft u dus goed inzicht in het mogelijke openingsbod.
  • Kom erachter hoe lang het huis al te koop staat. Dit kunt u vinden via Funda. Wanneer een huis al langer te koop staat (denk aan een paar maanden) dan kunt u makkelijker wat onder de vraagprijs gaan zitten.
  • Probeer erachter te komen waarom het huis wordt verkocht. Dit kunt u los proberen te krijgen bij de verkopende makelaar, bijvoorbeeld tijdens de bezichtiging van het huis. Wanneer de verkopende partij namelijk al een nieuwe woning gekocht heeft, hebben zij wellicht wat meer haast bij de verkoop van de woning en kunt u dus ook eerder met een lager openingsbod beginnen.

Een goed bod doen bij een vanaf-prijs

Wat moet u bieden wanneer het huis te koop staat met een vanaf-prijs? Dat is altijd een lastige kwestie. Steeds vaker worden huizen te koop gezet met een vanaf-prijs, wat in principe veroorzaakt wordt door de krappe woningmarkt. Er zijn veel meer mensen die een huis willen dan dat er huizen zijn, vooral in de grote steden. Dit zorgt ervoor dat de verkopers aan zet zijn. Ze willen zo veel mogelijk krijgen voor hun woning. Bij een vanaf-prijs biedt u altijd hoger dan de prijs die gegeven wordt. Hoeveel hoger hangt natuurlijk af van wat u maximaal kunt betalen. Ga hier niet overheen, voordat u straks een woning hebt die u niet kunt betalen. Een aankoopmakelaar kan u hierbij helpen; Van der Eijken Makelaardij helpt u graag verder!