Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

De stille verkoop van een huis

Gaat u binnenkort verhuizen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk! Maar het betekent ook dat uw huidige woning moet worden verkocht. Advertenties op internet, in de krant en allerlei potentiële kopers die uw woning komen bezichtigen, u krijgt er allemaal mee te maken. Maar misschien zit u er niet op te wachten dat uw woning zomaar door iedereen bekeken kan worden. Heel begrijpelijk! Daarom kunt u ook kiezen voor stille verkoop. Benieuwd wat stille verkoop van een woning precies inhoudt? In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is stille verkoop?

Stille verkoop wil zeggen dat u uw woning niet aanbiedt aan het grote publiek, maar aan een actieve geïnteresseerde doelgroep. U krijgt dus ook geen bord in de tuin en er worden alleen advertenties geplaatst daar waar u dat wenst.

Waarom stille verkoop?

Stille verkoop heeft een aantal grote voordelen. Zo wordt je woning bijvoorbeeld niet bekend gemaakt aan een breed publiek. Dit kan heel fijn zijn om privacy- of veiligheidsredenen. Ook als u alleen onder bepaalde voorwaarden wil verkopen of als u al een potentiële koper heeft gevonden kan stille verkoop een goede optie zijn.

Voordelen van stille verkoop

Stille verkoop heeft een aantal voordelen boven normale verkoop van uw woning. Zo krijgt u geen bord in de tuin en heeft u dus meteen minder last van nieuwsgierige mensen die langs uw huis rijden. Sommige verkopers kunnen zich hier namelijk flink aan ergeren. Ook het aantal bezichtigingen van mensen die gewoon nieuwsgierig zijn zal afnemen. U heeft dus minder bezichtigingen die u toch geen resultaat opleveren. Bovendien heeft u geen kosten aan advertenties of reclames.

Keuzes bij stille verkoop

Bij stille verkoop zijn er een aantal belangrijke keuzes die je moet maken. Zo kun je kiezen waar de gegevens van je woning mogen worden geplaatst, bijvoorbeeld in het zoeksysteem van de makelaar. Wil je hier een verkooptekst, foto´s of een plattegrond bij plaatsen? En wordt de prijs wel of niet vermeld? Je kunt er ook voor kiezen om je woning te plaatsen met de vermelding “prijs op aanvraag”. Bij stille verkoop is, net zoals bij een normale verkoop, een verkoopopdracht verplicht. De makelaar heeft ook in dit geval een opdracht van de verkoper nodig om de woning in de verkoop te zetten. Ook zul je waarschijnlijk een lijst moeten invullen met belangrijke zaken. Eventuele geïnteresseerden kunnen zo goed worden geïnformeerd over je woning. Tot slot kun je later alsnog beslissen om je woning in de actieve verkoop te zetten, mocht stille verkoop niet de gewenste resultaten opleveren.