Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Hoe wordt de vraagprijs van een huis bepaald?

Wanneer u uw huis gaat verkopen, wilt u natuurlijk een goede vraagprijs neerzetten. Gelukkig helpt de makelaar u daar altijd bij. Een te hoge vraagprijs kan er namelijk voor zorgen dat minder mensen interesse hebben, terwijl een te lage vraagprijs natuurlijk niet goed is voor de opbrengst. Dus hoe bepaalt u een goede vraagprijs en hoe wordt de vraagprijs van een huis eigenlijk bepaald?

Huis verkopen: welke vraagprijs?

U gaat uw huis verkopen. Dan heeft u natuurlijk al eens nagedacht over de vraagprijs. Wellicht heeft u de prijs in uw hoofd die u toen ter tijd betaald hebt. Maar de tijden zijn veranderd en de vraagprijs hangt van heel veel factoren af. De vraagprijs wordt bepaald door een aantal factoren, zoals natuurlijk de inhoud, oppervlakte en algemene grootte van de woning. Maar ook het afwerkingsniveau, de woonplaats, ligging, vergelijkbare woningen in de buurt, voorzieningen, bereikbaarheid en reden van verkoop dragen bij. Er zijn verschillende manieren waarop de vraagprijs berekend kan worden:

  • Door vergelijkbare woningen te vergelijken met de woning, waarbij plus- en minpunten van de woning verrekend worden.
  • Door de looptijd en vraagprijsverloop van andere verkochte woningen in de buurt te analyseren.
  • Door de grondwaarde en de bouwkosten van de woning als uitgangspunt te nemen.

Oké, dus de waarde van de woning is ongeveer de vraagprijs? Nee, dat is niet het geval. In de vraagprijs wordt namelijk ook altijd de onderhandelingsruimte verwerkt. Ook zijn er nog persoonlijke redenen die een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld als u de woning snel wil verkopen omdat u een nieuwe woning gekocht heeft. U wil er dan voor zorgen dat de prijs zo aantrekkelijk is dat de woning snel verkocht wordt, maar u heeft ook voldoende opbrengst nodig om de nieuwe woning te kunnen betalen.

Wanneer kunt u de vraagprijs van de woning verlagen?

Als uw huis al even te koop staat en u het gevoel heeft dat er geen schot in de zaak zit, schiet natuurlijk al snel de gedachte door uw hoofd dat het slim is om de vraagprijs van uw huis te verlagen. Het is altijd belangrijk om dit met de makelaar te overleggen. Wanneer u zo uw redenen heeft om de woning snel te verkopen, moet u ervoor waken om niet ongeduldig te worden. De vraagprijs verlagen is niet altijd een oplossing om de woning sneller te verkopen. Wanneer u de vraagprijs van de woning gaat verlagen, betekent dit namelijk niet dat er automatisch meer mensen komen kijken. Veel mensen denken dan dat er misschien wel iets mis is met de woning. Ook geeft u met een verlaagde vraagprijs aan dat het lastig is om de woning te verkopen, wat niet goed is voor uw onderhandelingspositie.

Misschien kunt u daarom eerst nog andere dingen proberen, om het verlagen van de vraagprijs te voorkomen. Deze mogelijkheden kunt u met de makelaar overleggen. Zo kunt u ervoor zorgen om de Funda advertentie te optimaliseren of om de woning net wat beter te promoten, bijvoorbeeld door een open huis te houden.

Huis kopen: biedt u onder of boven de vraagprijs?

Wilt u juist een huis kopen en heeft u een woning gezien die u interessant vindt? Dan vraagt u zich natuurlijk direct af wat u moet bieden. Hoeveel procent kunt u bijvoorbeeld onder de vraagprijs van het huis gaan zitten, zodat het bod wel serieus genomen wordt maar u wel een goede onderhandelingspositie hebt? Het komt vaak voor dat een openingsbod ongeveer 10 tot 20% onder de vraagprijs zit. Echter is er geen algemene conclusie over te trekken omdat ieder huis en iedere situatie natuurlijk anders is. Een slimme tactiek is om de woningwaarde te achterhalen en daar uw openingsbod op te baseren. Houd hierbij ook in uw achterhoofd dat u niet meer kunt lenen dan de waarde van de woning, en dus ook niet veel meer gaat bieden dan dat, anders moet u de overige kosten van uw spaargeld betalen. Het is dus slim om onder de vraagprijs te beginnen, tenzij u weet dat er veel gegadigden zijn die ook een bod gaan doen.