Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Huis bezichtigen: waar moet u op letten?

Wanneer u op huizenjacht bent, merkt u waarschijnlijk dat foto’s en plattegronden niet alles zeggen. Bij het kopen van een huis draait het toch om het gevoel dat u erbij krijgt, en dat kunt u alleen ervaren wanneer u in het huis staat. Daarom is er altijd de mogelijkheid om een huis eenmaal of zelfs tweemaal te bezichtigen. Het is dan wel belangrijk om te weten waar u dan op moet letten. Daar leest u meer over in dit artikel.

Waar moet ik op letten als ik een huis ga bezichtigen?

Vaak kunt u via de website of via de makelaar in Roosendaal waar u het huis gezien hebt een afspraak maken voor een bezichtiging. Als u dit gedaan hebt, kunt u zich gaan voorbereiden. Want waar moet u op letten wanneer u een huis gaat bezichtigen?

  • Het allerbelangrijkste waar u op moet letten wanneer u een huis gaat bezichtigen, is op uw gevoel. Het gevoel moet namelijk helemaal goed zijn! Krijgt u het gevoel dat u hier gezellig kunt wonen en uzelf op het gemak gaat voelen? Of zegt uw onderbuikgevoel dat er toch iets mis is met deze woning? Houd er wel altijd rekening mee dat de verkopers en makelaar er natuurlijk alles aan zullen doen om u thuis te laten voelen, zoals een appeltaart bakken en bloemen op tafel zetten.
  • Kijk op uw eigen manier rond. De makelaar heeft natuurlijk zijn vaste route door het huis en zal de goede dingen benadrukken en snel langs de wat mindere aspecten van het huis lopen. U bent echter het huis aan het bezichtigen en mag in principe overal kijken waar u wil. Vergeet bijvoorbeeld ook de kruipruimte of zolder niet en bekijk ook eventuele inbouwkasten van binnen. Past de indeling bij uw woonplannen of moet er dan het een en ander verbouwd worden? En is dat wel mogelijk?
  • Hoewel we natuurlijk net zeiden dat uw gevoel het belangrijkst is, moet dit niet de overhand nemen. Het is namelijk ook nog steeds belangrijk om goed op de details te letten. Het zou zonde zijn als u een goed gevoel bij een woning hebt, u het graag wil kopen, en achteraf blijkt dat er scheuren of vochtplekken in de muren zitten. Let daarom ook goed op de afwerking en de details!
  • Niet alleen de binnenkant van de woning is belangrijk, het is ook belangrijk dat de buitenkant van de woning nog in goede staat is. Kijk bijvoorbeeld goed naar de kozijnen, het kan namelijk heel veel geld kosten als u deze moet vervangen omdat ze aan het rotten zijn. Kijk ook goed naar de ligging van de tuin. Heeft u alleen in de ochtend zon of kunt u er op deze manier de hele dag van genieten? Is er voldoende privacy in tuin?
  • Besteed ook aandacht aan de buurt en de buren. Wanneer u naar de woning toe gaat, kunt u de buurt al eens bekijken. Als u natuurlijk bekend bent, dan weet u wat voor buurt het is. Bent u dat niet, dan is het heel belangrijk om de buurt ook goed te verkennen. Zijn er scholen en winkels in de buurt? Hoe is het gelegen ten opzichte van stations en uitvalswegen? En niet geheel onbelangrijk: hoe zijn de buren?

Welke vragen moet u stellen wanneer u een huis gaat bezichtigen?

Wanneer u een huis gaat bezichtigen, wilt u natuurlijk niet alleen maar kijken en ervaren. U wilt ook antwoord op bepaalde vragen, zodat u straks een weloverwogen keuze kunt maken. Er zijn een aantal vragen die u zou kunnen stellen wanneer u een huis gaat bezichtigen:

  • Hoe lang staat het huis al te koop? Vaak kun je dit ook wel zien op Funda of de website van de desbetreffende makelaar. Staat het huis al langere tijd te koop, dan is het misschien ook slim om te vragen waarom dit het geval is. Veel mensen denken namelijk meteen dat er dan wel iets mis is met het huis, maar er zijn nog heel veel andere redenen waarom een huis lang te koop kan staan, bijvoorbeeld omdat potentiële kopers de financiering niet rond kregen. Wanneer de woning al wat langer te koop staat, geeft dit u natuurlijk ook een betere onderhandelingspositie; er is dan namelijk een kans aanwezig dat de verkopers akkoord gaan met een bod onder de vraagprijs.
  • Stel vragen over de verkoper. Waarom verkopen ze het huis? En hoe lang hebben ze er gewoond? Als de verkoper er nog maar kort woont, is er natuurlijk een kans dat het huis niet goed is bevallen en ze daarom weg willen. U wilt er natuurlijk achter komen wat er dan niet goed is bevallen…
  • Ook een goede vraag om te stellen tijdens het bezichtigen van een huis is hoeveel andere mensen er al zijn komen kijken en of er al een bod is uitgebracht. De makelaar zal u niets vertellen over de hoogte van een eventueel bod, maar kan wel vertellen of er al een bod is uitgebracht.