Bent u al een huis gaan bezichtigen? Of heeft u zelfs al een bod uitgebracht? Op het blote oog is natuurlijk niet alles te zien, maar u wil wel zeker weten dat het huis helemaal aan uw wensen en eisen voldoet. Daarom is de bouwkundige keuring in het leven geroepen. Maar wat houdt een bouwkundige keuring precies in? Wie regelt het en wanneer is het nodig? In dit artikel vertellen we u alles over de bouwkundige keuring.
Wat houdt een bouwkundige keuring precies in?
Tijdens een bouwkundige keuring, soms ook bouwtechnische keuring, gaat een specialist het huis dat u wil gaan kopen onderzoeken. Hierbij wordt op zoek gegaan naar aspecten die men met een bezichtiging niet zomaar zou kunnen zien. Denk daarbij aan de controle van het dak, de bouwconstructie en de kozijnen en ramen. Want hoewel een wonen er op het eerste gezicht misschien helemaal perfect uitziet, kan dat na het doen van een bouwtechnische keuring ineens anders zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat de inspecteur niet alles open gaat breken om bijvoorbeeld een lekkage of andere zaken op te sporen. Na het doen van een bouwkundige keuring bent u er dus nog steeds niet 100% van verzekerd dat u een huis zonder verborgen gebreken koopt, maar de kans is wel een stuk kleiner. Mocht u ervoor kiezen om geen bouwkundige keuring te laten doen en het blijkt dat er verborgen verbreken aan het huis staan, dan staat u vaak ook een stuk minder sterk wanneer het tot een rechtszaak komt.
Wanneer moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Er zijn verschillende momenten waarop u een bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren. Ieder moment heeft zo zijn voor- en nadelen. U kunt op de volgende momenten een bouwkundige keuring laten uitvoeren:
- Voordat u een bod op het huis doet. In theorie is het het beste voor uzelf wanneer u een bouwkundige keuring laat uitvoeren voordat u een bod op het huis doet. Zo weet u vrijwel alles over de staat van het huis en kunt u een weloverwogen keuze maken. Eventuele gebreken die gevonden zijn, kunnen ervoor zorgen dat u een betere onderhandelingspositie heeft. Echter is er in de praktijk vaak geen tijd voor. De huizenmarkt is zo druk en de concurrentie is zo hoog, dat u vaak snel moet zijn met het doen van een bod, voordat de verkopers met een andere partij in onderhandeling zijn.
- Tijdens de onderhandelingen. Ook bij deze optie geeft u, net als bij de eerste optie, geld uit aan een bouwtechnische keuring van een huis waarvan u niet zeker bent of u het gaat kopen. Wanneer de verkoper er bijvoorbeeld al een prijs voor wil hebben die boven uw budget ligt, is het wellicht geen goede keuze. Denkt u dat u er wel uit gaat komen, dan is het uiteraard wel mogelijk. Ook na het tekenen van het voorlopig koopcontract kunt u een bouwkundige keuring laten doen want dan heeft u altijd nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen na het tekenen van dat contract.
- Na het tekenen van het koopcontract. Het is zelfs nog mogelijk om een bouwkundige keuring te laten doen na het tekenen van het koopcontract. U kunt de bouwtechnische keuring dan in het contract op laten nemen als ontbindende voorwaarde, net als het voorbehoud van financiering.
Wat u nog meer moet weten over de bouwtechnische keuring
Nee, een bouwtechnische keuring is niet verplicht. Het is echter wel heel verstandig om er toch een uit te laten voeren. Voor het doen van een bouwtechnische keuring schakelt u een bouwkundig ingenieur in. Het doen van een keuring kost ongeveer 400 à 600 euro en hoewel u deze kosten zelf moet betalen, zijn ze wel aftrekbaar van de belasting. Na het doen van de bouwkundige keuring wordt er een bouwkundig rapport opgesteld waarin alle zaken aan de orde komen die onderzocht zijn.