Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Rechten en plichten bij verkoop huis: meldings- en onderzoeksplicht

Wanneer u uw huis gaat verkopen, moet u rekening houden met bepaalde rechten die u zelf hebt en plichten die u tegenover de koper hebt. Ook zijn er wat plichten die de koper heeft. Het is erg belangrijk om hier van tevoren goed van op de hoogte te zijn, zodat er niets misgaat. In deze blog leest u om welke rechten en plichten het gaat.

Meldingsplicht van de verkoper

De verkoper is verplicht om gebreken aan het huis die hem of haar bekend zijn, direct aan de koper te melden. Dit geldt niet alleen voor gebreken die zichtbaar zijn maar juist ook voor gebreken die op het eerste oog niet zichtbaar zijn. Het gaat daarnaast niet alleen om gebreken die de verkoper verplicht is te melden, maar bijvoorbeeld ook om gebruiksrechten van het perceel. Heeft de buurman bijvoorbeeld het recht om het pad naast het huis te gebruiken of zijn de parkeerplaatsen bij het appartement voor algemeen gebruik? Het is zelfs verplicht om specifieke woonomstandigheden te melden. Wanneer de koper bijvoorbeeld meldt dat hij of zij in een rustige omgeving wil wonen en de verkoper regelmatig wakker ligt van feestjes die de buren tot midden in de nacht geven, dan is de verkoper ook verplicht om dat te melden.

Wat gebeurt er wanneer er niet gehouden wordt aan de meldingsplicht?

Maar wat als u dat als verkoper niet doet? Omdat in het koopcontract meestal vermeld staat dat de woning inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken gekocht wordt, is de verkoper vaak in het voordeel. Het is namelijk voor een koper erg lastig te bewijzen dat de verkoper iets niet gemeld heeft. Wist de verkoper het niet of is het bewust achtergehouden? Dat is in veel gevallen niet te bewijzen. Daarnaast is het ook de plicht van de koper om de staat van de woning te onderzoeken.

Onderzoeksplicht voor de koper

De koper heeft namelijk ook een plicht, de onderzoeksplicht. De koper moet een onderzoek (laten) uitvoeren naar alle zaken die hij of zij belangrijk vindt. Het is vaak lastig om dit allemaal alleen te doen, dus wordt er vaak een bouwtechnische keuring uitgevoerd en/of een aankoopmakelaar ingeschakeld die meer verstand heeft van dit soort zaken en weet waar er naar gekeken moet worden. Gaat u een huis kopen, dan helpen wij u ook graag met het vinden van de juiste woning en natuurlijk het controleren op eventuele verborgen gebreken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan!